Jäsenyys ja pelaaminen
Mitä teen sen jälkeen, kun olen suorittanut green cardin?
Green cardin suorittamisen jälkeen on hyvä miettiä seuraavaksi jäsenyyttä. Jokaisen pelaajan täytyy olla jäsenenä golfseurassa, jotta kentälle voi mennä pelaamaan. Jäsenyyden myötä jokaisella pelaajalla on voimassa oleva vakuutus, vakuutuksen sisältö on aina sama riippumatta minkä seuran jäsen on. Suorittamasi green card on voimassa kolme vuotta, jonka jälkeen tietosi poistetaan Suomen golfliiton ylläpitämästä green card ‑rekisteristä. Kolmen vuoden aikana kannattaa liittyä jonkun golfseuran jäseneksi, jotta green cardin voimassaolosta ei tarvitse murehtia. Tuleva kotiseurasi tarkistaa green card ‑suorituksesi voimassaolon vain silloin, kun olet liittymässä ensimmäistä kertaa golfseuran jäseneksi. Jos myöhemmin vaihdat golfseuraa, ei green card-suoritusta enää siinä vaiheessa tarkisteta.
Miten liityn jäseneksi?
Jäseneksi liittyminen on yleensä varsin kevyt prosessi: Täytetään jäsenhakemus ja maksetaan jäsenmaksu (vuosittain). Joissain seuroissa jäsenille voi tulla jokin kertaluontoinen liittymismaksu tai jäseneksi pääsee vai sellaiset pelaajat, joilla on kyseiselle kentälle osake tai vuokrapelioikeus. Tämä on syytä tarkistaa ennen jäsenhakemuksen täyttämistä. Harjattulassa ei ole liittymismaksua eikä pakkoa hankkia osaketta tai pelioikeutta.
Mistä tiedän, mihin seuraan minun kannattaa liittyä?
Seurat tarjoavat jäsenistölleen erilaisia palveluita ja kohdentavat niitä erilaisille asiakas- ja pelaajaryhmille. Vertailemalla seurojen tarjontaa etukäteen saat paremman käsityksen siitä, mikä seura sopisi sinulle parhaiten. Esimerkkinä voisi olla seura, joka satsaa vahvasti kilpaurheiluun ja tukee taloudellisesti oman jäsenistönsä parhaimpia pelaajia. Jos et ole kilpapelaaja tai tähtää sellaiseksi, tämmöinen seura ei välttämättä tarjoa juuri sinulle mitään lisäarvoa.
Miten pääsen pelaamaan?
Kun olet seuran jäsen, voit pelata joko oman kotiseurasi kentällä tai muilla kentillä. Kentillä saattaa olla jotain rajoitteita esimerkiksi ryhmän yhteistasoituksesta tai vieraspelaajien (= ei oman seuran jäsen) tasoitukseen liittyen. Tämä kannattaa tarkistaa aikaa varatessa esimerkiksi soittamalla kyseisen kentän caddiemasterille.
Miten varaan itselleni peliajan?
Peliaika kannattaa aina varata etukäteen. Etenkin tällä hetkellä kentät ovat erittäin ruuhkaisia, jolloin omasta suosikkipeliajasta saattaa joutua hieman joustamaan.
Peliajan voi varata joko netissä oman seuran jäsentunnuksilla (saat niiden käyttöön erillisen ohjeen liittymisen jälkeen) tai soittamalla caddiemasterille. Peliajan voi myös varata paikan päältä caddiemasterin tiskiltä. Lähtöajat ovat yleensä 10 minuutin välein välein, ja on tärkeää olla ajoissa paikalla. Lähtöajasta ei saa myöhästyä tai kenttä ruuhkautuu. Myöskään etukäteen ei ole kohteliasta lähteä, vaan pyritään lähtemään tarkalleen varattuna aikana.
Kannattaako olla osakas, vuokrapelioikeuden haltija vai pelata kierrokset kertamaksulla?
Jos pelaat vähän (esimerkiksi alle 10 kierrosta vuodessa) tai jos pelaat paljon eri kentillä, ei kannata välttämättä hankkia jäsenyyden lisäksi osaketta tai vuokrapelioikeutta, vaan maksaa pelatut kierrokset kertamaksuina eli ns. green fee-maksuina. Jos pelaat usein samalla kentällä, kannattaa harkita joko vuokrapelioikeutta tai osaketta. Kummallakin vaihtoehdolla saat pelata kyseisellä kentällä niin paljon kuin haluat. Yksittäinen golfkierros maksaa Suomessa keskimäärin 50–60 euroa. Vuokrapelioikeudet ovat yleensä hieman kalliimpia kuin golfosakkeen vuosittainen vastikemaksu. Vuokrapelioikeuden hinnat ovat noin 1000 euroa per kausi.
Pelaamista auttavia asioita
Mistä tiedän paljonko omalla tasoituksellani saa tehdä lyöntejä kierroksella?
Katso ykköstiin ilmoitustaululta, mikä on sinun slop-lukusi. Se kertoo, montako lyöntiä saat käyttää kierroksella yli kentän ihannetuloksen omalla tasoituksellasi. Esimerkki: Kentän ihannetulos 72, tarkka tasoituksesi 45, slopesi 47. Saat pelata 72 + 47 = 119 lyöntiä pelatessasi naisten tiiltä. Jos pelaat vähemmän, pelaat paremmin kuin tasoituksesi edellyttää. Jos pelaat enemmän, et ole yltänyt voimassa olevaan tasoitukseesi.
Pitääkö kaikki väylät pelata reikään asti?
Ei. Jos peli ei kulje, pelin nopeuttamiseksi otat pallon taskuun ja siirryt seuraavalle väylälle. Tulokseksi kirjaat viivan. Lyöntitulosta et kierrokselta saa, mutta pistebogey-tuloksen kyllä. Jos et osaa laskea pisteitäsi, voit syöttää tuloksesi verkossa pistebogey-laskuriin . Kun olet pelannut omaan tasoitukseen, saat 36 pistettä koko kierrokselta. Sitä suurempi lukema tarkoittaa, että olet pelannut paremmin kuin tasoituksesi edellyttää. Ja vastaavasti pienempi tarkoittaa, että kierroksesi ei ole mennyt ihan nappiin. Niin käy usein, siitä ei kannata masentua.
Mikä on NexGolf?
Nexgolf on Suomen golfkenttien toiminnanohjausjärjestelmä, jota käyttää yli 100 suomalaista kenttää. NexGolfin pelaajan käyttöliittymästä hoidat ajanvaraukset, kilpailuihin ilmoittautumiset, pelioikeusilmoitukset sekä myöskin vaikkapa vanhojen mailojesi myynti oman klubin jäsenille NexGolfin Kauppapaikalla. NexGolfissa syötät omatoimisesti myös tasoitus- ja harjoituskierrosten tuloskortit, sekä luot kontakteja golf-kavereihin (Buddies).
Mikä Gamebook tai MScorecard?
Molemmat ovat mobiilissa toimivia sovelluksia, joissa voit pitää sähköistä tuloskorttia ja jätä esimerkiksi tasoituskierroksia, niin että ne siirtyvät automaattisesti NexGolfiin (virallinen voimassa oleva tasoitus näkyy aina siellä). Tulos kirjautuu tilastoihin yön aikana.
Mikä on eBirdie?
eBirdie on Suomen Golfliiton, liiton alaisten jäsenseurojen sekä niiden jäsenten golfsovellus ja virallinen jäsenkortti. eBirdiestä löydät kaiken golfarin tarvitseman tiedon tasoituksesta, säännöistä ja jäseneduista. Viestit kotiseuralta ja Golfliitolta kertovat ajankohtaisista uutisista ja kenttäopas auttaa löytämään tiesi Suomen golfkentille.
Myös mScorecardin peliominaisuudet ja tasoituskierroksen pelaaminen ovat pelaajien käytössä kätevästi Pelaa-napin kautta. Huomaathan että molemmat sovellukset täytyy olla ladattuina sujuvan käyttökokemuksen takaamiseksi.
Käytännön pikkuasioita
Miksi minua tervehtii muun muassa klubilla, parkkipaikalla ja rangella minulle tuntemattomat ihmiset? He ovat todennäköisesti seuran jäseniä tai ainakin golfareita. Moikkaa takaisin. Tervehtiminen kuuluu hyvään golfetikettiin.
Saako rangella käydä, vaikka ei ole seuran jäsen? Range on kaikille avoin.
Miten saan palloautomaatilta palloja? Palloautomaatilta voi ostaa kännykällä yksittäisiä korillisia palloja. Caddiemasterilla on myynnissä pallokortteja (10 ja 30 koria).
Kuka saa käyttää klubin saunaa? Kaikki jäsenet.
Miten toimin, jos haluaisin saunaan kierroksen jälkeen? Kannattaa varmistaa Caddiemasterilta kierrokselle lähtiessä tai treenaamaan mennessä, että sauna on lämmin.
Mitä, jos minulla ei ole omia mailoja? Tiedustele caddimasterilta vuokramailoja.
Mitä, jos parkkipaikalla ei ole vapaata tilaa? Auton voi pysäköidä myös kartanon/Paasikivi-Opiston vapaille paikoille. Älä pysäköi muualle kuin pysäköintiruutuun.
Voinko jättää pelivälineeni klubille säilytykseen? Klubilla on vuokrattavana bägihäkkejä. Jos olet kiinnostunut niistä, kannattaa kysyä caddiemasterilta. Yleensä ne vuokrataan nopeasti kauden alussa.