Harjattula Golf Logo 2019 D 600x435

Vi[h]reä Harjattula – Parasta vapaa-aikaa yhdessä

Vi[h]reä Harjattula – Parasta vapaa-aikaa yhdessä

12.3.2018

Maininki Liite Vihrea Harjattula 2018 Banner

Perheitä ja ystäviä yhdistävä harrastus

Suomen Golfliiton 2020-strategiassa todetaan seuraavaa – ”Golf on poikkeuksellisen laajasti eri-ikäisiä ja tasoisia harrastajia puhutteleva laji, joka mahdollistaa yhdessä liikkumisen hoidetussa luontoympäristössä kolmen, jopa neljän sukupolven kesken. Lisäksi golf on myös maailman kilpailluimpia urheilulajeja. Golf poikkeaa lähes kaikista muista lajeista Suomessa siinä, että maassamme olevat yli 150 kenttää ja niiden ylläpito ovat käytännössä kokonaan harrastajien itsensä kustantamia.” Tämä pitää täydellisesti paikkansa.

Vuodesta 1989 toiminut Harjattula Golf ei tee tässä poikkeusta. Kaiken edellä mainitun lisäksi haluamme paikallisesti olla rakentamassa Turun eteläpuolisten saarten Hirvensalon, Satavan ja Kakskerran asukkaille pelaajapolkua, tämän uskomattoman hienon lajin pariin. Kuten Päivi Linnela-Aniszewski Hirvensalon Golfista toteaa, synnytetään kahden paikallisen toimijan yhteistyöllä uusia vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia golfin harrastamiselle.

Matalan aloituskynnyksen startista on lyhyt matka lajin vakavaan, jopa intohimoiseenkin harrastamiseen ja siihen on nyt entistäkin paremmat mahdollisuudet tarjolla. Golfopettajamme Kari, Larri ja Sonja sukkuloivat molempien kenttien välillä, tuoden ammattitaitonsa kaikkien ”saarelaisten”
ulottuville.

Golf on jalkautumassa vahvasti myös koulumaailmaan. Hirvensalon koulut ovat jo tutustuneet uuden opetussuunnitelman mukaiseen ja ”lasten näköiseen” Draivia kouluun -lajiohjelmaan. Haluamme olla mukana kehittämässä kouluyhteistyötä sekä kannustamassa lapsia ja nuoria esimerkiksi kerhotoiminnan kautta hyvän harrastuksen pariin. Haluan myös muistuttaa kesäkuun alussa Harjattulassa järjestettävistä lasten golf- ja liikuntaleireistä. Siitä hyvä alkusysäys vaikkapa koko perhettä yhdistävän harrastuksen aloittamiselle.

Golf on parasta vapaa-aikaa yhdessä perheen, ystävien, kavereiden, koulukaverien, mutta myös uusien tuttavuuksien kesken. Golf on suvaitsevaisuutta ja kohtaamisia erilaisten ihmisten välillä kaikkia yhdistävillä yhteisillä pelisäännöillä. Tähän kun lisätään vielä ulkoilun ja luonnossa liikkumisen mukanaan tuomat terveysvaikutukset, on meillä hieno paketti kasassa. Olisiko tulevana kesänä sinun vuorosi aloittaa elämänmittainen perheitä ja ystäviä yhdistävä harrastus.

Tervetuloa kokeilemaan!

Juha Laukkanen
toiminnanjohtaja
Harjattula Golf & Country Club


Saarten pelaajapolku vie kahteen suuntaan

Kakskerrassa toimiva Harjattula Golf sekä Hirvensalossa laskettelurinteen kupeessa sijaitseva Hirvensalon Golf pelaavat kohti samaa päämäärää, vaikkakin eri saarilta.

Tarkoituksena on rakentaa pelaajapolku, joka vie Hirvensalogolfista Harjattulaan ja takaisin.
– Pelaajapolun ydinajatuksena on tarjota saarten sisällä golffareille monipuolisia ja monen tason palveluita kahdesta eri paikasta. Vaikka toimimme samalla alalla, emme kilpaile keskenämme, vaan toimimme rinnakkain, sanoo Hirvensalon Golfin toimitusjohtaja Päivi Linnela-Aniszewski.

Pienen perheyrityksen ajatuksena on tarjota helposti lähestyttävä kuusireikäinen kenttä, puttiharjoitusalue ja 20 paikkainen range.
— Haluamme tarjota matalan kynnyksen pelaamiselle. Kentälle päästäkseen ei tarvitse omistaa jäsenyyttä tai green cardia. Riittää että yhdellä porukasta se on ja hän hallitsee kentällä tarvittavan etiketin.

Hirvensalon Golfin tähtäin on junioritoiminnassa ja harrastusta aloittavissa.
– Myös seniorit tai kiireisemmät pelaajat sopivat meille mainiosti. Kierroksen pelaa alle tunnissa ja mieluusti näkisimme seniori – junioripareja pelaamassa yhdessä. Kenttämme on sijainniltaan pyörämatkan päässä keskustasta, tunnelmaltaan rento ja klubitalona pieni punainen tupa, jonne on helppo tulla vaikkei kostyymi olisikaan viimeisen päälle, toimitusjohtaja nauraa.

Viime kautena alkanut yhteistyö jatkuu aktiivisena alkavalla kaudella.
— Ohjaamme alkeiskurssilaisiamme Harjattulaan Green Card -kokeisiin. Lisäksi tarjoamme Harjattulan jäsenille edullisempia pelipaketteja tai muita tarjouksia. Yhteisenä tavoitteena on, että pelaajapolku levenee kauden aikana ja Harjattulassa pelaavat löytäisivät myös meille ja täältä isommille
kentille halajavat Harjattulaan.


Naisenergiaa golfopetukseen

Olen Sonja Kallio, 28-vuotias PGA-Trainee golf-opettaja. Valmistun ammattivalmentajaksi ja Suomen PGA:n täysjäseneksi joulukuussa 2018. Alkujaan olen kotoisin Helsingin Paloheinästä. Golfkärpänen puraisi minua jo varhain, sillä lapsuudenkotini sijaitsee aivan Paloheinä Golfin naapurissa. Minulla on vahva tausta kilpagolfista ja golfopettaminen tuli mukaan kuvioihin vuonna 2013. Olen asunut Turussa vuodesta 2011 ja golfopetustoiminnan lisäksi opiskelen Turun kauppakorkeakoulussa.

Olen ehtinyt työskennellä golfopettajana niin pääkaupunkiseudulla kuin Turussa. Opetusalamme on hyvin miesvaltainen, sillä me naisopettajat edustamme alle kymmentä prosenttia koko ammattikunnastamme. Naisopettajille on kuitenkin selkeää tilausta. Olenkin havainnut, että etenkin naisjäsenet arvostavat sitä, jos omassa kotiseurassa on saatavilla myös naisopettaja. Suhtaudun omaan valmentajauraani suurella intohimolla ja haluankin kehittyä vuosien saatossa mahdollisimman hyväksi ja monipuoliseksi golfvalmentajaksi.

On aivan mahtavaa, että voin tuoda oman lisäni Harjattula Golfin ja saarten opetustoimintaan. Yhdessä Karin ja Larrin kanssa tulemme muodostamaan entistä vahvemman opetusteamin Turun eteläpuolisille saarille ja voimme luoda ”Saarten” pelaajapolkua tämän hienon lajin saloihin.

Minut tavoittaa Karin ja Larrin ohella niin Harjattula Golfista, kuin Hirvensalonkin Golfista. Toivotaan aurinkoista kesää ja uusia mukavia tapaamisia golfin
parissa.

Tule mukaan oppimaan uutta!
Sonja


Jukka Poika ja golf

Kakskertaan vuonna 2016 muuttanut Jukka ”Jukka Poika” Rousu aikoo palata kesällä jälleen Harjattulaan.  Golfia ei voi vielä miehen harrastuksiin lukea, mutta kiinnostus lajiin on jo herännyt.

Emma-palkittu, kultaa ja platinaa myynyt reggaeartisti, Jukka Poika tuskin on monelta jäänyt kuulematta. Viimeistään esiintyminen vuoden 2013 Vain Elämää -televisiosarjassa nosti 2000-luvun alusta asti musiikkia päätoimisesti tehneen miehen kaiken kansan tietoisuuteen.

Golfharrastus ei ole kiireiselle muusikolle vielä intohimo. Kiinnostus lajiin on kuitenkin jo herännyt.
— Päädyimme kentälle ystäviemme kautta. Kumpikaan meistä, minä tai puolisoni Teija, emme osanneet ajatellakaan harrastavamme golfia. Ystävämme näyttivät ensin rangella golfin saloja ja sen jälkeen kentällä. Sitä kautta se lähti, Rousu kertoo.

Tulevana kesänä pariskunnan on tarkoitus vierailla viheriöllä useamminkin, mikäli keikkakiireet eivät sotke suunnitelmia.
— Ei voi sanoa että millekään säännölliselle ja vakavalle harrastukselle olisi aikaa. Golfissa on kuitenkin monta hyvää puolta. Ulkoilu on mukavaa ja terapeuttista, kävelyä saa kivasti ja siinä on vaikea ajatella muuta kuin pelaamista. Samalla saa olla porukalla liikkeellä ja jutella ja höpötellä.

Kesän golfkierroksille Rousulla ei ole kuin yksi suunnitelma.
—Yritän olla repimättä ihan niin paljon kuin silloin ensimmäisillä kerroilla. Minulla tuli pitkäksi aikaa selkään joku lihasjumi siitä hommasta. Pitää ottaa kesällä pehmeämmin, mies nauraa.


Golfkärpäsen puremia saarelaisia

Hirvensalolaiset Marjukka ja Petteri Iitti löysivät toisensa golfin parista. Molemmat olivat aktiivisia golffareita tahoillaan ja pelasivat Harjattulassa kunnes ystävyys syveni rakkaudeksi.
– Golf on sosiaalinen laji. Monilla useat ystävyyssuhteet ovat saaneet alkunsa golfkentällä ja sieltä voi jopa löytää elämänsä miehen,  kertoo Marjukka.
– Golfia pelataan maksimissaan 4 henkilön ryhmissä, ja18 reiän kierros kestää noin 4 tuntia. Pelatessa tutustuu uusiin ja usein hyvinkin erilaisiin ihmisiin. Harjattula on mukava paikka harrastaa, ja siellä järjestetään paljon yhteisiä tapahtumia, kuten klubikilpailuja ja pelimatkoja.
Aikaa vietetään golfystävien kanssa myös kentän ulkopuolella, toteaa Petteri.
– Työkiireiden keskellä yhteisen harrastuksen ansiosta vietämme enemmän aikaa yhdessä. Pelin aikana voi jutella kiireettömästi vaikka mistä ja työhuoletkin unohtuvat. Lisäksi tulee liikuttua useamman kerran viikossa luonnonkauniissa ja vaihtelevassa ympäristössä. Hirvensalossa kun asutaan kenttäkin on lähellä, pariskunta toteaa.
– Golfin pelaaminen sopii kaikenikäisille ja on hyvää terveysliikuntaa. Se tarjoaa haasteita ja uuden oppimista. Tutkimusten mukaan golffarit kokevat itsensä terveemmiksi kuin ikätoverinsa. Harjattula Golf tarjoaa mielekästä liikuntaa myös golfkauden ulkopuolella. Käymme viikoittain seuran järjestämällä ryhmäliikuntatunnilla, kertovat Iitit.
– Golfin myötä ulkomaanmatkat ovat saaneet uutta sisältöä ja kotimaassakin tulee ahkerasti pelattua uusia kenttiä, kertoo Marjukka.
– Mukavinta golfissa ovat yhteinen tekeminen, liikunta, ystävät ja onnistumisen elämykset – parasta vapaa-aikaa yhdessä, toteavat Iitit
lopuksi.


Golfariperhe Noro

asuu luonnon keskellä Hirvensalon saarella. Perheeseen kuuluvat äiti, isä sekä18-, 16- ja 7-vuotiaat pojat. Vartissa perhe on autolla rakkaan harrastuksen parissa Harjattulassa. Kyselimme, miten he ovat ajautuneet lajin pariin ja mitä se heille merkitsee.

Miten aloitimme golfin?

Hyvät ystävämme olivat houkutelleet meitä jo pidemmän aikaa aloittamaan pelaamisen. Yhtenä keväisenä viikonloppuna 2010 lähdimme koko perheen voimin Harjattulaan kokeilemaan. Vaikka suurin osa lyönneistä oli todella onnettomia, tuli kuitenkin aina mahtava onnistumisen tunne, kun pallo vahingossa sai hyvän osuman ja lensi korkeassa kaaressa kauas rangelle. Anton 9 v. ja Aaron 10 v. halusivat heti mennä Harjattulaan lasten golfleirille. Tommi ilmoittautui samana kesänä green card -kurssille, kun golfkuume kasvoi poikien innostuksen ja treenien myötä. Kati odotti tuolloin perheen iltatähteä Aakea. Seuraavana keväänä Kati sai green card -kurssin äitienpäivälahjaksi ja siitä pelaaminen koko perheen voimin alkoi.

Miksi pelaamme golfia?

Kun lapset olivat pieniä, mietimme, että olisi mahtava löytää harrastus, jota koko perhe voisi harrastaa. Muutamana kesänä vuokrasimme veneen viikoksi tai pariksi. Kokeiltiin olisiko se kiva yhteinen harrastus, mutta ilman omaa venettä kerrat jäivät todella vähiin. Kävimme laskettelemassa, mutta monena talvena kausi oli lyhyt Turussa. Mäkeen päästäkseen olisi pitänyt reissata kauaskin. Golf osoittautui harrastukseksi, josta kaikki innostuivat. Pääsemme yhdessä kentälle ja juteltavaa riittää kierroksen jälkeenkin. Harvassa lajissa koko perhe voi ulkoilla ja liikkua yhdessä ja teini-ikäisetkin suostuvat mukaan. Anton ja Aaron ovat kiertäneet jo useita vuosia golfliiton kilpailukiertueita. Yleensä olemme koko perhe mukana kisamatkoilla. Harjoituskierrokset pelataan porukalla ja kisoissa ollaan kannustamassa kentän laidalla. Lomatkin menevät sekä kesällä että talvella yhdessä
golfaillessa.

Miltä tulevaisuus näyttää?

Oman perheen näkökulmasta golfilla on loistava tulevaisuus. Anton ja Aaron jatkavat aktiivista harjoittelua sekä kisaamista. Aake menee Harjattulan lasten golfleirille ensi kesäkuussa. Yhdessä aiotaan pelata niin paljon kuin mahdollista. Koska golfin harrastamisessa ei ole ala- eikä yläikärajaa, toiveissa on jatkaa yhdessä pelaamista vuosikymmeniä. Suvun piirissä on perinteeksi muodostunut kesäinen leikkimielinen kisa, jossa nuorimmat pelaajat ovat olleet 7-vuotiaita ja vanhimmat yli 70-vuotiaita. Ensi kesän kisapäiväkin on lyöty jo lukkoon!


Artikkeli on julkaistu myös Maininki-lehden liitteenä. Tarjoamme luettavaksi myös koko liitteen niille joille Maininki-lehteä ei jaeta suoraan kotiin.