Harjattula Golf Logo 2019 D 600x435

Golf-osakehuijauksista ensimmäinen tuomio

Golf-osakehuijauksista ensimmäinen tuomio

16.1.2018

Golfosakkeita korvausta vastaan yli kymmeneltä suomalaiselta golfkentältä hankkinut Jusa Marko Kauppila on tuomittu Vantaan käräjäoikeudessa törkeästä velallisen epärehellisyydestä vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Kauppila ehti hankkia vuosien 2013-2016 välisenä aikana kaikkiaan n. 80 kpl eri kenttien golfosaketta. Osakekaupat tehtiin nimelliseen yhden euron hintaan, mutta Kauppila otti jokaiselta osakkeen myyjältä 250-300 € järjestelypalkkion itselleen.  Vantaan käräjäoikeuden 5.1.2018 antaman tuomion mukaan, Kauppilan katsotaan saaneen itselleen 22.275 euron edestä henkilökohtaista rikollista hyötyä. Golfkentille toiminta on aiheuttanut yli 250.000 euron yhtiövastiketulon menetykset.

Kauppila on ollut ulosottovelvollinen  jo hankkiessaan ensimmäisen golfosakkeen, eikä hänellä ole ollut mitään tuloja vuosien 2013-2016 aikana. Hän on luonnollisesti jättänyt hankkimiinsa osakkeisiin liittyneet vastikevelvoitteensa täysin hoitamatta. Kauppila on toiminnallaan aiheuttanut velkojilleen huomattavaa taloudellista vahinkoa ja tekoa on kokonaisuutena arvostellen pidettävä törkeänä.

Kauppila ehti edellä kuvaillulla tavalla ja samaa kaavaa noudattaen, saada haltuunsa myös 12 kpl Harjattula Golf Oy:n osaketta. Harjattula Golf Oy oli kolmetoista muun golfyhtiön kanssa jutun asianomistajana ja annettua tuomiota voidaan hyvin pitää ennakkopäätöksenä. Kun osakekauppaa on käyty negatiivisella kauppasummalla (korvausta vastaan), tulee myös myyjän asema uuteen tarkasteluun. Kauppilan tapaus ei ole ainoa lajissaan joten jatkoa on luvassa. Harjattula Golf Oy kehottaa golfosakkeensa myyntiä negatiivisella kauppasummalla harkitsevaa varovaisuuteen. Ostajan tai kaupan välittäjätahon taustat kannattaa selvittää tarkoin. Alan tunnetuimmat epämääräiset toimijat ovat hyvin yhtiömme tiedossa joten voimme olla asiassa osakkaillemme avuksi.

Harjattula Golf Oy