Harjattula Golf Logo 2019 D 600x435

Senioreiden reikäpelit 2024

Senioreiden reikäpelit 2024

25.5.2024

 

1) Tasoituksellinen 3/4 -tasoituksin

2)  Tasoitukseton

Kaaviot ovat kilpailukalenterissa.

Kaavio on laadittu tasoitusjärjestyksessä. Pelaajat on asetettu niin, että pienimmän tasoituksen omaava pelaaja pelaa suurimman tasoituksen omaavaa pelaajaa vastaan ensimmäisellä kierroksella, toiseksi pienin toiseksi suurinta vastaan jne.

Lisäksi kaavio on tehty niin, että kaksi korkeimmalle sijoitettua pelaajaa ovat eri puolilla kaaviota.

Kaaviossa ylempänä oleva vastaa ensisijaisesti yhteydenotosta. Jokainen pelaaja on kuitenkin vastuussa kaavion etenemisestä. Yhteystiedot saa cm:lta.

Aikataulu:

 1. kierros pelattava 20.06.2024 mennessä – Jatkoaika 01.07.2024 mennessä
  2. kierros pelattava 23.07. mennessä.
  3. kierros pelattava 13.08. mennessä.
  4. kierros pelattava 27.08. mennessä.
  Finaali ennen 15.09.2024

 

REIKÄPELIN SÄÄNNÖT 

Reikäpeli on ottelu kahden pelaajan välillä̈ reiän voitosta. Reikä voitetaan pelaamalla se vähemmällä lyönneillä kuin vastustaja. Reiän voi voittaa, pelata tasan tai hävitä. Reikäpeli voidaan pelata tasoituksin, leikatuin tasoituksin tai ilman.

Tasoituksin tai leikatuin tasoituksin pelattaessa saa suuremmalla tasoituksella pelaava slope-tasoitusten erotuksen verran lyöntejä hyväkseen. Saadut tasoituslyönnit käytetään tuloskortin HCP-sarakkeen mukaisessa järjestyksessä. Viisi lyöntiä tasoitusta saava pelaaja saa tasoituslyönnit siis viidellä vaikeimmalla väylällä (HCP 1-5).

Reikäpeli päättyy, kun toinen pelaaja on useamman reiän voitolla kuin pelaamattomia reikiä on jäljellä. Jos kilpailu on 18 reiän jälkeen tasan, kilpailua jatketaan tarvittavalla määrällä reikiä, jotta voittaja saadaan selville. Kilpailijat pelaavat uusintareikiä reikäpelinä 1. reiästä alkaen, kunnes toinen kilpailija voittaa reiän ja siten myös ottelun. Jatkoreiät pelataan äkkikuolema-periaatteella. Tasoituslyöntejä käytetään uusintarei’illä täsmälleen samalla tavalla kuin ensimmäisillä 18 reiällä. Kilpailija, jolla on suurempi tasoitus, saa tasoituslyönnit samoilla rei’illä, joilla hän sai niitä ensimmäisten 18 reiän aikana.
Tuloslistaan merkitään pelin tulos, esimerkiksi 2/1, joka merkitsee, että peli ratkesi 17. reiällä, sillä vastustaja oli kaksi reikää voitolla, kun reikiä oli jäljellä enää yksi eli hävinneellä pelaajalla ei olisi ollut enää mahdollista voittoon.

LYÖNTIPELIN JA REIKÄPELIN TÄRKEIMPIÄ EROAVAISUUKSIA

Monet golfin säännöistä pätevät sekä reikäpeliin että lyöntipeliin. Niissä on kuitenkin koko joukko merkittäviä eroavuuksia, jotka on pidettävä mielessä reikäpeliä pelattaessa.

 1. Pelijärjestys

Pelijärjestys on reikäpelissä pääosin sama kuin lyöntipelissä: pelaaja, jonka pallo on kauimpana reiästä, pelaa ensin. Jos pelaat väärällä vuorolla, vastustajasi voi vaatia sinua lyömään uudelleen (ilman rangaistuslyöntiä). Vastustaja voi niin halutessaan vaatia tiiauspaikan ulkopuolelta lyödyn avauslyönnin välittömästi mitätöidyksi ja uusittavaksi. Rangaistusta ei kuitenkaan seuraa.

 1. Luovuttaminen

Lyöntipelissä jokainen reikä on pelattava loppuun saakka, mutta reikäpelissä säännöt ovat erilaiset. Pelaaja voi luovuttaa vastustajalle lyönnin, reiän tai ottelun milloin tahansa reikäpelikierroksen aikana. Eniten tätä sääntöä käytetään viheriöillä, joilla etikettiin kuuluu erittäin lyhyiden puttien luovuttaminen, eli annetaan viimeinen putti vastustajalle. Pidä huoli, että selvästi kuulet vastustajan luovuttavan putin tai reiän ennen kuin nostat pallosi. Luovuttaminen on mahdollista muissakin tilanteissa, esim. reiän luovuttaminen sen jälkeen, kun on lyönyt 3 palloa vesiesteeseen tai ulos tai itse lyönyt 5 kertaa ja toinen 2 kertaa. Kun tilanne on mahdoton korjata.

 1. Rangaistukset

Myös sääntörikkomuksista annettavat rangaistukset eroavat reikäpelin ja lyöntipelin välillä. Monet rikkeet, joista annetaan lyöntipelissä kaksi rangaistuslyöntiä (yleinen rangaistus), aiheuttavat reikäpelissä reiän menetyksen. Reikäpelissä pelaaja menettää reiän, jos hän ilmoittaa käyttämiensä lyöntien määrän väärin, eikä oikaise tietoa ennen vastustajansa seuraavaa lyöntiä.

 1. Kentän kiertäminen ja sillä harjoittelu on sallittua samana päivänä, jona pelaajat pelaavat reikäpelinsä.
 2. Reikäpelissä ei tule rangaistusta, jos viheriöllä putatessa pallo osuu toisen palloon.
 3. Reikäpelissä pelaajat saavat yhdessä päättää ottelunsa tilapäisestä keskeyttämisestä, esimerkiksi huonon sään takia, jos tämä ei aiheuta koko kilpailun viivästymistä.
 4. Jos pelaaja pelaa väärää palloa muualla kuin esteessä, häviää hän aina reiän (esteessä väärää palloa pelaava ei saa rangaistusta, eikä sillä tehtyjä lyöntejä lasketa).
 5. Jos pelaaja reikäpelissä pelaa palloa väärästä paikasta, menettää hän aina reiän (koskee pallon droppaamista ja asettamista tiiauspaikan ulkopuolella).
 6. Reikäpelissä pelaaja, jonka pallo osuu vastustajaan tai hänen varusteisiinsa, saa halutessaan uusia lyöntinsä. Lyöntipelissä lyöntiä ei saa uusia.
 7. Tasatilanteessa reikäpelissä ennen jatkoreikiä pelaaja ei saa harjoitella kentällä tai harjoitusalueella, paitsi lähilyöntejä ja putteja.
 8. Kiistatapauksissa ei reikäpeli anna mahdollisuutta pelata reikätulosta toisella pallolla. Kiista on ratkaistava joko heti tai tapauksesta on tehtävä vastalause ennen kuin kukaan pelaajista jatkaa peliään seuraavalta tiiauspaikalta, tai mikäli kyseessä on ottelun viimeinen reikä, ennen kuin pelaajat ovat poistuneet viheriöltä. Vain tässä tapauksessa kilpailutoimikunta käsittelee vastalauseen.
 9. Jos reikäpelissä muulloin kuin palloa etsittäessä vastustaja tai tämän varusteet kostettavat tai liikuttavat palloa muutoin kuin mitä säännöissä on sanottu, saa vastustaja yhden rangaistuslyönnin. Lyöntipelissä rangaistusta ei seuraa, jos kanssapelaaja koskettaa palloa vastaavalla tavalla. Molemmissa tapauksissa pallo on asetettava takaisin paikoilleen.

Iloista pelikautta jokaiselle.
Pelataan rehellisesti ja sääntöjä noudattaen.