Kentälle kannattaa välillä lähteä pelaamaan vähän eri tavalla kuin normaalisti. Erilaisia vaihtoehtoja voi kokeilla yksin, kaverin kanssa tai vaikkapa naisporukalla rennolla fiiliksellä peli-illoissa. Esitä toiveesi pelimuodosta naistoimikuntalaisille.
Tiedotamme peli-illoista aina naisten tapahtumakalenterissa. Varaamme lähdöt etukäteen, käyttämättömät lähdöt vapautetaan edellisenä päivänä klo 12.
Seuraa siis ilmoittelua. Päivä ja aika vaihtelee, jolloin mahdollisimman monelle sopii joku ajankohta.
Ilmoittautuminen NexGolfissa omilla tunnuksilla, caddiemasterille, soittamalla 040 587 6523 tai lähettämällä sähköpostia caddie@harjattulagolf.fi.
Puoli tuntia ennen peli-illan ensimmäistä lähtöä käydään klubilla yhdessä läpi kyseisen illan pelimuoto.
Tule pelaamaan ja löydä uutta.
Tutustu erilaisiin pelimuotoihin. Kerromme niistä tässä lyhyesti.
Näitä voimme kokeilla naisten peli-illoissa
Bestball
Best Ballia pelataan 2–4 hengen joukkueena. Kukin pelaaja pelaa omaa palloa omalla tasoituksellaan ja kultakin reiältä huomioidaan koko joukkueen tulokseksi sen reiän parhaan pelaajan tulos.
Fourball
Fourball pelimuodossa kaksi pelaajaa pelaa kahta muuta pelaajaa vastaan. Jokainen pelaaja pelaa omaa palloaan, ja peliparin paremman pelaajan tulos on peliparin yhteinen tulos siltä väylältä.
Fouresome
Foursome on paripelimuoto. Siinä lyödään samaa palloa vuorotellen.
Pelipari päättää etukäteen kumpi pelaaja lyö aloituslyönnin ykköstiillä. Sen jälkeen palloa lyödään vuorotellen aina reikään asti.
Seuraavan aloituspaikan avauslyönnin lyö pelaaja, joka ei edellisellä reiällä lyönyt avauslyöntiä.
Greensome
Greensome on parikilpailu. Siinä kumpikin pelaaja lyö avauslyönnin, jonka jälkeen päätetään, kummalla pallolla jatketaan.
Valitulla pallolla jatketaan vuorotellen lyöden aina reikään asti.
Greensomen tarkemmissa säännöissä kerrotaan mm. miten peliparin tasoitus määräytyy, mikä on lyöntijärjestys erityistilanteissa (esim. varapallon pelaaminen) ja niin edelleen.
Kahden- tai kolmen mailan kisa
Pelaajat ottavat kierrokselle vain kaksi tai kolme maila, miten on etukäteen sovittu. Voidaan myös sopia, että kolmesta mailasta yhden pitää olla putteri. Muuten pelataan aivan normaalisti ehkä mieluiten pistebogeya kuin lyöntipeliä.
Pelikorttikisa
Korttipeli on joukkuepeli, jossa jokainen pelaaja pelaa omaa peliään, mutta joukkueen tulokseen merkitään vain ennalta määrätyt kaksi tulosta.
Ennen kierrosta jokaiselle lähdön pelaajista kerrotaan mitä korttipakan maata he ovat (risti, ruutu, pata, hertta). Lähdössä suositellaan olemaan neljä pelaajaa.
Kierros pelataan normaalisti. Aina väylän jälkeen seuraavalla tiillä odottaa kaksi pelikorttia, jotka kertovat keiden pelaajien tulokset kirjataan joukkueen tuloskorttiin. Kaikki merkkaavat yksilökorttiin oman tuloksensa normaalisti.
Rainbow
Pelataan kierroksen aikana vuorotellen eri tiiltä (keltainen, sininen ja punainen). Se missä järjestyksessä väylien tiit pelataan, sovitaan etukäteen.
Scramble
Scramble on 2–4 hengen joukkuekilpailu. Scramblessa kaikki joukkueen pelaajat lyövät avauslyönnin, jonka jälkeen päätetään, kenen pallolla jatketaan.
Valitun pallon paikasta jatketaan niin, että kaikki joukkueen pelaajat lyövät omat pallonsa. Näin jatketaan aina reikään asti.
Scramblen tarkemmissa säännöissä kerrotaan mm. miten ryhmän tasoitus määräytyy, mikä on lyöntijärjestys, miten pallo pudotetaan tai asetetaan valittuun paikkaan ja niin edelleen.
”Sekakierros”
Pelataan esimerkiksi etuysi scramblea ja takaysi greensomea.
Shamble
Shamblea pelataan kolmen tai neljän hengen joukkueena. Siinä joukkueen jokainen jäsen lyö avauksen, minkä jälkeen paras valitaan ja siitä jokainen pelaaja jatkaa oman pallonsa reikään saakka. Parhaan tuloksen tehneen pelaajan tulos on joukkueen tulos.
Shoot-out
Shoot-outissa on mukana yleensä kymmenen pelaajaa, jotka pelaavat yhdeksän reikää. Jokaisella reiällä huonoin pelaaja pudotetaan pois. Jos kaksi tai useampi pelaaja on viimeisellä sijalla, ratkaistaan putoaja yhdellä lähipelilyönnillä, esim. viheriöbunkkerilyönnillä. Heikoin suorite putoaa pois. Yhdeksän reiän jälkeen selviää voittaja. Shoot-outia voi pelata sekä tasoituksellisena tai scratch-pelinä, mutta pelin selkeyttämiseksi se pelataan usein ilman tasoituksia.
(Tätä emme ehkä pysty peli-illassa testaamaan.)
Speedgolf
Kentällä edetään muutaman mailan kanssa hölkäten/juosten ilman normaalia bägiä, joko mailat kädessä tai käyttäen ”hylsybägiä.”
Texas-scramble
Texas scramblea pelataan kolmentai neljän hengen joukkueena. Kaikki joukkueen pelaajat lyövät avauslyönnin, jonka jälkeen päätetään, kenen pallolla jatketaan. Pelaaja, jonka pallo valitaan, ei lyö seuraavaa lyöntiä. Joukkueen muut pelaajat jatkavat valitun pallon paikasta. Näin jatketaan aina reikään asti. Texas Scramblen tarkemmissa säännöissä kerrotaan mm. miten ryhmän tasoitus määräytyy, miten toimitaan viheriöllä tai hiekkaesteestä jatkettaessa.
Perinteiset pelimuodot ja tulosten laskeminen
Tasoituksellinen lyöntipeli
Pelataan normaalisti kaikki väylät loppuun asti. Lopputuloksessa huomioidaan pelaajan oma slope, joka vähennetään lopullisesta lyöntimäärästä. (nettotulos). Jos se on pienempi kuin 72, on kierros mennyt alle oman tasoituksen.
Esimerkiksi 1:
Tasoitus 54 Slope 57
Kierroksen kokonaislyönnit esim. 131
Ihannetulos: 72 + 57 = 129
Nettotulos: 131 – 57 = 74
Lopputulos kaksi yli tasoituksen.
Esimerkiksi 2:
Tasoitus 42.1 Slope 44
Kierroksen kokonaislyönnit esim. 116
Ihannetulos: 72 + 44 = 116
Nettotulos: 116 – 44 = 72
Pelattu omaan tasoitukseen.
Esimerkiksi 3:
Tasoitus 30 Slope 31
Kierroksen kokonaislyönnit 101
Ihannetulos: 72 + 31 = 103
Nettotulos: 101 – 31 = 70
Lopputulos kaksi alle tasoituksen.
Pistebogey
Pelaajan pelitasoitus (slope) määrittää, mikä on pelaajan oma ihannetulos (par-tulos) milläkin reiällä.
Jos pelaaja pelaa reiän omaan par-tulokseensa, saa hän siitä kaksi pistettä. Jos huonommin, pisteitä kertyy yksi tai nolla. Jos taas paremmin, kertyy pisteitä kolme tai enemmän.
Pistebogey-pelissä ei tarvitse pelata reikää loppuun asti eli siinä vaiheessa, kun pisteitä ei enää kerry, voi pallon laittaa taskuun ja siirtyä seuraavalle reiälle. Jos pelaajalla on 18 reiän pelaamisen jälkeen kasassa 36 pistettä, on hän pelannut omaan tasoitukseensa.
Laskentaesimerkki kotikentällä:
Pelaajan tarkka tasoitus: 42.1 Slope punaisilta: 44
Lasketaan 44 — 36 = 8
Kun luku 36 vähennetään pelaajan slopesta, tulos 8 kertoo, että kahdeksalta vaikeimmalta väylältä (katso väylän hcp tuloskortissa 1–8) pelaaja saa pelata 3 lyöntiä yli väylän parin ja muilta kymmeneltä väylältä 2 yli väylän parin.
Mallirivi:
Väylä 1: 6 lyöntiä
Väylä 2: 7 – ” –
Väylä 3: 5 – ” –
Väylä 4: 6 – ” –
Väylä 5: 6 – ” –
Väylä 6: 8 – ” –
Väylä 7: 8 – ” –
Väylä 8: 7 – ” –
Väylä 9: 6 – ” –
Väylä 10: 8 – ” –
Väylä 11: 5 – ” –
Väylä 12: 7 – ” –
Väylä 13: 7 – ” –
Väylä 14: 6 – ” –
Väylä 15: 7 – ” –
Väylä 16: 6 – ” –
Väylä 17: 5 – ” –
Väylä 18: 6 – ” –
Lyöntejä yht: 72 + 44 = 116
Lihavoiduilta väyliltä pelaaja saa pelata 3 lyöntiä yli väylän parin, muilta 2 lyöntiä. Tällöin hän on pelannut kierroksen omaan tasoitukseen ja saa kaikilta väyliltä 2 pistettä. Yhteensä 36 pistettä omaan tasoitukseen pelatulta kierrokselta.
- Jos hän lyö lyönnin vähemmän väylällä, kuin mallirivissä, saa siitä 3 pistettä.
- Jos hän lyö kaksi lyöntiä vähemmän, siitä saa 4 pistettä.
- Jos lyöntejä tulee yksi enemmän kuin mallirivissä, saa väylältä vain yhden pisteen.
- Jos lyöntejä tulee kaksi tai enemmän väylällä kuin mallirivissä, ei väylältä kerry yhtään pistetä.
Reikäpeli
Kaksi pelaajaa pelaavat tasoituksettomana, tasoituksellisena tai osatasoituksin. Jos käytetään tasoitusta tai osatasoitusta (esim 1/3) katsotaan taulukosta tasoitukselle slope. Esimerkiksi toisen pelaajan slope on 35 ja toisen 21, erotukseksi tulee 14. Korkeammalla tasoituksella pelaava saa kentän 14 vaikeimmalla väylällä yhden lyönnin eteen. (Katso tuloskortista väylien vaikeusjärjestys.)
Kannattaa valmiiksi merkata korttiin ne väylät, joilla toinen pelaajista saa yhden lyönnin enemmän kuin vastustaja, pelatakseen reiän silti tasan.
Hyvä systeemi pelin edetessä on tuloskortissa rengastaa sen pelaajan sarakkeesta tulos, jolla reikä on voitettu. Auttaa tilanteen seuraamista.
Huom! Jos vastustaja luovuttaa reiän, ei toinenkaan pelaa sitä loppuun vaan kuittaa väylän voiton itselleen. Näin nopeennutetaan peliä, jos ”seinä nousee vastaan” ja tilanne on toivoton.
Reikäpelin kulku ja lopputulos
Lopputulos ilmoitetaan niin että ensin mainitaan kuinka monta reikää pelatuista voittaja voitti ja kuinka monta reikää jäi pelaamatta, kun peli ratkesi (esim. 5/3). Tulos tarkoittaa, että peli on ratkennut väylällä 15 ja 3 väylää jäi pelaamatta.
Pelin kulku on voinut tällöin olla seuraava:
Väylä 1 A voitti tilanne 1–0
Väylä 2 Pelattiin tasan (tasoitus huomioiden)tilanne edelleen 1–0
Väylä 3 A voitti, tilanne 2–0
Väylä 4 B voitti, tilanne 1–0
Väylä 5 B voitti, tilanne 0–0
Väylä 6 Pelattiin tasan, tilanne edelleen 0–0
Väylä 7 B voitti, tilanne 0–1
Väylä 8 B voitti, tilanne 0–2
Väylä 9 Tasan, tilanne 0–2
Väylä 10 A voitti, tilanne 0–1
Väylä 11 B voitti, 0–2
Väylä 12 B voitti, 0–3
Väylä 13 B voitti, 0–4
Väylä 14 Tasan, tilanne 0–4. Jäljellä neljä väylää. A voi vielä tasoittaa pelin! Jolloin jatkettaisiin toiselle kierrokselle.
Väylä 15 B voitti, tilanne 0–5. Peli päättyi. Jäljellä enää 3 väylää ja A tarvitsisi 5 voitettua väylää tasatilanteeseen.
Lopputulos ilmoitetaan siis 5/3. B sai viisi voittoa enemmän kuin A ja väyliä jäi pelaamatta kolme.
Jos tilanne on tasan 18 reiän jälkeen, jatketaan peliä toiselle kierrokselle reikä kerrallaan samoilla säännöillä kunnes jompikumpi voittaa reiän.
Helppoa ja hauskaa 🙂 Kierrokseen tulee ihan eri jännite. Tärkeintä on vain voittaa pelipari. Nyt voit unohtaa oman tasoituksesi. Voitte pelata vaikka kuinka hyvin tai huonosti, vain väylän voitto ratkaisee.